Etsii, etsii vaikkei soisi löytävänsä

Otsikko viittaa kansatieteessä verkonpaikkaajaan. Tämän päivän arkielämässä läheisempi asia tekstejä tuottavalle on kuitenkin virheen etsiminen tekstistä ennen sen julkaisemista. Oikolukija tekee vähintään yhtä epäkiitollista tehtävää kuin entisaikojen kalaverkonkorjaaja.

Monet varsinaisesti tekstien tuottamiseen tarkoitetut ohjelmat on varustettu oikolukuominaisuudella. Kun lukee vaikkapa internetiin tuotettuja tekstejä, muodostuu usein näkemys, ettei kaikkien käytettävissä tällaista ylellisyyttä ole tai toiminto ei syystä tai toisesta ole käytössä (vaikka aihetta olisi).

Suomen kielen oikolukuun tarkoitetuissa ohjelmissa on kuitenkin merkittäviä puutteita. Ne eivät tunnista riittävän hyvin suomen eri sibilantteja sisältäviä sanoja.

Sanat kuten hašiš, šintsi, širokko jne. ovat ohjelmille vieraita. Kuitenkin sellaiset sanat kuin sheikki ja shakki (mikä ihmeen s-hakki?) kyllä kelpaavat.

Eikö olisi aika tehdä jotakin! Varsinkin nyt kun kaikkia suomen sibilantteja vihdoinkin voi kirjoittaa suoraan näppäimistöltä.

Jukka Pyykönen

  [ MIELIPITEET ] 


www.jap-publisher.fi v. 2009 - 2017 © Oy JAP-Publisher Ltd
Finland